Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer
ΤΟ ΑΒΑΤΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ PDF Εκτύπωση E-mail
Πιστεύω ότι δεν χρειάζεται κάποιος να είναι θεολόγος ή άνθρωπος της εκκλησίας για να γράψει κάποιες σκέψεις όσον αφορά την ιερότητα κάποιων πραγμάτων, ιδεών και απόψεων για πολλά σημαντικά πράγματα και θέματα που αφορούν του κατοίκους αυτής της χώρας που ονομάζονται Έλληνες .

Το Αγιο Ορος για όσους πιστεύουν αλλά και για όσους δεν πιστεύουν είναι και θα είναι η ψηλότερη κορφή της γης . Σε αυτόν τον ξεχωριστό τόπο σε παγκόσμιο επίπεδο οι νόμοι της φύσης διαφοροποιούνται, η ώρα είναι διαφορετική, οι κάτοικοί της είναι διαφορετικοί , είναι η πολιτεία που κανείς δεν χορεύει ,δεν τραγουδά και κανείς δεν χρησιμοποιεί τις δικές μας καθημερινές εκφράσεις όπως η επένδυση , ο ανταγωνισμός , οι διακοπές, το χρηματιστήριο , η πολιτική και ότι σε εμάς είναι επιθυμητό εκεί είναι μη αναγκαίο .

Πρώτη φορά μη ορθόδοξοι συγγραφείς καταθέτουν την υποψία τους για την μυστική δύναμη και την << φωνή αύρας λεπτής >> που πλανιέται στον χώρο . Το όρος συγκινεί κάθε άνθρωπο στο μέτρο που μπορεί να νιώσει και να καταλάβει, το όρος είναι εκεί αληθινό και πέρα ως πέρα πνευματικό δίνεται όμως κατά παραχώρηση στους ανθρώπους που αναζητούν χωρίς να είναι απαραίτητο να έχουν προβλήματα ,σημεία θεϊκής παρουσίας από την πρώτη κιόλας επίσκεψη συγχρόνως με την εκπληκτική φύση που από μόνη της είναι θεολογική σχολή σύμφωνα με τον Πάτερ Τύχωνα τον πνευματικό του Πάτερ Παισίου.

Στο όρος ακούς περισσότερο από κάθε άλλο την σιωπή , ψηλαφάς με τα χέρια της ψυχής την επόμενη ζωή σένα χώρο που οι κεκοιμημένοι είναι πιο δραστήριοι από τους ζωντανούς, που σε κάθε βήμα είναι πιο εύκολο να συναντήσεις άγγελο παρά άνθρωπο , από τους αόρατους ασκητές σύμφωνα με τη παράδοση , μέχρι τους σύγχρονους αγίους που η παρουσία τους είναι πιο συχνή καθημερινά και εκτός Αγίου Ορους στους έχοντες ανάγκη από πριν που ήταν εν ζωή .

Οι Αγιορείτες είναι εραστές της αφάνειας , και η προσευχή τους ακούγεται πιο δυνατά από τον πιο δυνατό άνεμο που πνέει στις πλαγιές του Αθου . Η απλότητα των μοναχών που ζουν το άκτιστο φως καθημερινά με το σκεπτικό ότι και οι υπόλοιποι άνθρωποι είναι γνώστες αυτής κατάστασης και η άρρητη ευωδία είναι το πιο σημαντικό σημείο της θεϊκής παρουσίας .

Ένας από τους παλιούς Έλληνες συγγραφείς έγραψε << όποιος δεν έζησε στην φύση δεν μπορεί να πει ότι πέρασε από την γη >> συμπληρώνοντας λέμε ότι όποιος δεν έχει επισκεφτεί το όρος μια φορά στην ζωή του δεν μπορεί να πει ότι έχει ολοκληρωθεί ως άνθρωπος , φεύγοντας από το Αγιο όρος μπορεί να μην έχει δει η βιώσει τίποτα .αλλά ποτέ δεν θα είναι πια ό ίδιος, έχοντας την αίσθηση ότι αυτός ο χώρος που αφήνει πίσω είναι το σπίτι του, σπίτι ενός άλλου κόσμου με μελωδίες και μηνύματα που μες το καταμεσήμερο μπορεί να δει τα άστρα.

Το ηλιοβασίλεμα είναι μαγευτικό στο όρος όλοι οι επισκέπτες βρίσκονται στα μπαλκόνια και απολαμβάνουν την μέρα που φεύγει, οι μοναχοί όμως εκείνη την ώρα βρίσκονται όλοι στα κελιά του , τι κερδίζουν ως αντιστάθμισμα ?

Το όρος δεν είναι τουριστικός προορισμός δεν πάμε εκεί για διακοπές, εκεί διαφυλάττεται το δικαίωμα μας να αναπαυτούμε επιλεκτικά μαζί με τον Θεό .

Ένα από τα σημεία που κάνουν ξεχωριστό το όρος είναι το Αβατο . Είναι πράγματα και καταστάσεις σε εμάς απαραίτητες αλλά όχι σαυτούς , δεν είναι αναγκαίο το τηλέφωνο, το φως, οι δρόμοι αλλά ούτε και η γυναικεία παρουσία ακόμη και ως παρηγοριά , όσο τα άβατα του Αγίου όρους γίνονται βατά για τους ανθρώπους, τόσο το όρος γίνεται άβατο για τον μόνο θεό και όσο οι νέοι δρόμοι γεμίζουν με άσχετους ή περίεργους τόσο η πνευματικότητά του απειλείται , ζεις το μοναχικό θέαμα , εντυπωσιάζεσαι από τα πέτρινα χιλιόχρονα κτήρια αλλά χάνεις την ασκητικό βίωμα , καταργείται η επαφή με την φύση και η κοσμική ζωή εισβάλλει ανεπανόρθωτα.

Τι θα είναι η βάλια κάλντα όταν θα γεμίσει δρόμους, η άσφαλτος θα καλύψει τους σκοτεινούς δασικούς δρόμους και εξαφανιστούν οι νερόλακκοι που συντηρούν την ζωή , που θα είναι η μοναδικότητά της όταν τα κιόσκια , τα σκουπίδια , και τα παρκαρισμένα λεωφορεία θα γεμίζουν κάθε άκρη του αρκουδορέματος .

Μοναχός αναρωτήθηκε γιατί έρχονται όλοι αυτοί οι άνθρωποι εδώ αφού κανείς δεν του κάλεσε. Το Αγιο ορος δεν σε καλεί κανείς μόνος σου επιλέγει να πας, ας υπάρχει και ένα μέρος στην γη που να κρατάει τα άβατα του .

Το όρος αλλάζει μορφή και γίνεται πιο κοσμικό ,οι νέοι μοναχοί ακολουθούν το τυπικό αλλά χωρίς να αλλάξουν το κοσμικό τους φρόνημα ,η πνευματικότητά του που πιο παλιά αναδυόταν συνεχώς τώρα κρύβεται , θέλει αναζήτηση αλλά μήπως σε αυτούς με την πιο καθαρή καρδιά δεν φανερώνονται όλα τα μυστήρια του σύμπαντος.

Πάντως ότι και να αλλάξει ,η ιστορία του, τα θαύματά του, η ευλογία και η αναλλοίωτη παρακαταθήκη του δεν πρόκειται να αλλάξουν ποτέ.

Ο σκοπός της μοναχικής ζωής είναι ένας, να καλυφθεί το κενό των αγγέλων από μοναχούς και κοσμικούς που είναι άξιοι να υπηρετήσουν τον θεό και τις ανάγκες του μεταβαλλόμενου σύμπαντος κόσμου, έστω κι αν εμείς είμαστε αδύναμοι να φτάσουμε στα μέτρα των μοναχών μπορούμε όμως να διαφυλάξουμε τα άβατα του Αγίου Ορος ή του νομού μας, άλλωστε γιαυτό δεν επιλέξαμε να ζούμε εδώ.

 

 

Με εκτίμηση

Απόστολος Διανέλλος

Δασοπόνος ΑΤΕΙ

Για την Εταιρεία Προστασίας Βάλια Κάλντας

 

Βάλια Κάλντα

Τριήμερες Προτάσεις

Προτάσεις για σχολεία

13o_pindos_trophy

ΕΟΤ

eot

Overland - Παρουσίαση

module_video

Overland Stone House

nea_grafeia_icon

Εντυπες εκδόσεις

Εντυπες εκδόσεις για το περιβάλλον

Εντυπες εκδόσεις για το περιβάλλον

Social Media

Δείτε φωτογραφίες από τις τελευταίες δραστηριότητες στο Facebook στο Tolis overland.

Στατιστικά - Επισκέψεις


Συνολικά:63556
Έχουμε 29 επισκέπτες συνδεδεμένους