Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer
Περιβάλλον της Βάλια Κάλντα - Φίδια PDF Εκτύπωση E-mail

Λαφιάτης σε μαύρη έκδοση (Elaphe longissima) Αρσενική Κερασφόρος Εχιδνα (viper ammodytes) Nεαρός Εφιος (Coluber caspius) Κονάκι (Αnguis fragilis) Στεφανοφόρος (Coronella austriaca)


Τα  φίδια της Βάλια Κάλντα ( Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου)

Ο λόγος που γράφουμε αυτό το άρθρο είναι να ενημερώσουμε τους ανθρώπους της υπαίθρου που συχνά έρχονται σε οπτική ή άλλη επαφή με τα φίδια της περιοχής πιστεύοντας ότι η καλύτερη γνώση γιαυτά θα μειώσει τον φόβο που είναι βαθιά ριζωμένος μέσα μας.

Η αναγνώρισή τους  και η γνώση των χαρακτηριστικών τους θα βοηθήσει πρώτα από όλα την ασφάλεια την δική μας και των μικρών παιδιών που παίζουν τους καλοκαιρινούς μήνες στα χωριά μας .

Το άρθρο αυτό δεν εξαντλεί το κεφάλαιο φίδια αλλά είναι μια αρχική επαφή για να κατανοήσουμε τον ρόλο τους στην φύση  των Γρεβενών  γενικότερα.

Στα Γρεβενά και στην υπόλοιπη  Ελλάδα υπάρχουν αρκετά είδη φιδιών με 3 χαρακτηριστικά γνωρίσματα .

 1. Αυτά που δεν έχουν δηλητήριο
 2. τα οπισθόγλυφα που έχουν δηλητήριο στα πίσω δόντια αλλά  το δάγκωμά του δεν είναι αποτελεσματικό  στον άνθρωπο τουλάχιστον και
 3. τα 6 είδη οχιάς που ζουν στην Ελλάδα που  ονομάζονται σωληνόγλυφα όπου τα δυο  μπροστινά  κινητά δόντια  χύνουν το δηλητήριο στο θήραμα .

Στην ευρύτερη περιοχή των Γρεβενών έχουμε παρατηρήσει εμείς  γύρω στα 6 είδη φιδιών

 1. τον  Λαφιάτη σε τρεις διαφορετικούς χρωματισμούς με κιτρινοπράσινο στην περιοχή Σπηλαίου – Μοναχιτίου  και προς τα Γρεβενά και μαύρο με έντονα μαύρα μάτια στην περιοχή Καλοχίου .
  Ο λαφιάτης ζει σε όλες τους βιότοπους αλλά και γύρω από τη πόλη των Γρεβενών . Είναι έντονα επιθετικός εάν κυνηγηθεί,
  Χαρακτηριστικό είναι το κεφάλι του που το κεντρικό λέπι έχει σχήμα καμπάνας .
  Δεν έχει δηλητήριο
 2. την Σαίτα με ένα συνήθως χρωματισμό που αποτελείται από καφέ σκούρο προς το κεφάλι και καφέ ανοιχτό το υπόλοιπο σώμα είναι ταχύτατη  και μπορεί να << πηδά >> από θάμνο σε θάμνο .
  Χαρακτηριστικά έχει το στρόγγυλο μάτι και στρόγγυλα σχήματα σαν ψεύτικα  μάτια που συνεχίζουν προς το σώμα της για να μπερδεύει τους εχθρούς της που βρίσκεται το κεφάλι της τα οποία σχήματα  έχουν άσπρο περίβλημα .
  Δεν έχει δηλητήριο
 3. Το κονάκι το οποίο είναι μία άποδη σαύρα με φλέφαρα με ακουστικό πόρο που αποδεσμεύει την ουρά της από το υπόλοιπο σώμα  όταν απειληθεί, η οποία αρχίζει και κουνιέται έντονα αποσπά την  προσοχή του αρπακτικού και έτσι το φίδι  διαφεύγει  δημιουργώντας νέα ουρά την επόμενη χρονιά.
  Φτάνει έως 50 εκ και δεν είναι επιθετικό .
  Δεν έχει δηλητήριο
 4. Ο Στεφανοφόρος σε δύο χρωματισμούς που ζει σε όλη την ορεινή περιοχή . Χαρακτηριστική μαύρη γραμμή από την μύτη του μέχρι τον λαιμό του.
  Δεν έχει δηλητήριο ,
 5. η Δενδρογαλιά με διάφορους χρωματισμούς  βρίσκεται σε όλη την περιοχή . Χαρακτηριστικό η επιμήκης καμπάνα στο κεντρικό λέπι  πιο στενή από του λαφιάτη .
  Δεν έχει δηλητήριο
 6. το Νερόφιδο που βρίσκεται σε όλα τα ρέματα και λιμνούλες της περιοχής . Όταν απειλείται μπορεί να κάνει το ψόφιο .
  Δεν έχει δηλητήριο
 7. Η κερασφόρο έχιδνα με την κεράτινη απόληξη στο μέρος της μύτης . Γκρίζο το αρσενικό καφέ το θηλυκό συνήθως . Κοντόχοντρο φίδι βρίσκεται σε διάφορα μέρη όπου υπάρχουν πέτρες, κομμάτια ξύλου σε σχισμές κλπ . 6 είδη οχιάς  υπάρχουν στην Ελλάδα και 2 με 3 είδη στον Ν Γρεβενών
  Δηλητηριώδες

Η γλώσσα των φιδιών  χρησιμοποιείται  ως υπερευαίσθητο αισθητήριο όργανο για να ανιχνεύει  τις κινήσεις των θηραμάτων και πιθανών  κινδύνων και η διχαλωτή βοηθά στον εστιασμό των .

Το δηλητήριο τους αποτελείται από πολλές  διαφορετικές ουσίες που σήμερα αρχίζουν και τις ανακαλύπτουν οι ειδικοί. Μία από τις ουσίες που έχουν τα δηλητηριώδη φίδια είναι διουρητική και το θήραμα που πεθαίνει σε μικρή απόσταση ανιχνεύεται από τα ούρα που έχει αφήσει στην διαδρομή του θανάτου και την ειδική μυρωδιά που αφήνει το σάλιο και το δηλητήριο Ετσι είναι σίγουρο ότι θα βρει με ευκολία το νεκρό πια  θήραμά της  .Το είδος του δηλητηρίου και η ταχύτητα δράσης του έχει άμεση σχέση με το είδος της τροφής . Εάν το καθημερινό θήραμα ενός φιδιού είναι τα πουλιά πρέπει το δηλητήριο  να είναι έντονα νευροτοξικό για να παραλύει το θήραμα ενώ εάν είναι τρωκτικό ένα λιγότερο σύνθετο δηλητήριο φτάνει. Κύρια συστατικά διάφορα  ένζυμα που προκαλούν  διάσπαση του συνδετικού ιστού .

Στην εξέλιξη των ειδών τα φίδια έχασαν τα πόδια του και είναι σήμερα οι σιωπηλοί  και  πιο επιδέξιοι κυνηγοί που υπάρχουν γύρω μας αφού μπορούν με την ίδια άνεση να ανέβουν σε δέντρα αλλά και να μπουν σε σπηλιές και ρωγμές μέσα στην γη.

Παραμονεύουν το θήραμα τους αλλά και κυνηγούν .

Ο ρόλος τους στην φύσης είναι ρυθμιστικός  και εξυγιαντικός όπως και των περισσοτέρων αρπακτικών  αλλά γιαυτό θα επανέλθουμε με νέο άρθρο.

Κανόνες ασφαλείας

 • Παρατηρούμε πάντα γύρω μας όταν βρισκόμαστε στην ύπαιθρο
 • Όταν είμαστε ομάδα κυρίως με παιδιά περπατάμε πάντα σε σειρά με ενήλικα μπροστά για να έχουν χώρο τα φίδια να απομακρύνονται
 • Δεν καθόμαστε όπου να είναι χωρίς να ελέγξουμε πρώτα
 • Δεν βάζουμε τα χέρια μας μέσα σε τρύπες ή κάτω από πέτρες
 • Φοράμε μακρύ παντελόνι και μποτάκια όταν βρισκόμαστε στην ύπαιθρο

Περίπτωση δείγματος από φίδι

 • Ελέγχουμε το δάγκωμα εάν έχει μικρές οπές και αίμα ή μόνο αμυχές ( σύμφωνα με την φωτογραφία )
 • Καθαρίζουμε το σημείο με Bedadin  και το καλύπτουμε με γάζα
 • Δένουμε ελαφρά ενδιάμεσα του δαγκώματος προς την καρδιά
 • Μεταφερόμαστε στο νοσοκομείο

Η ισχύς του δηλητηρίου  έχει άμεση σχέση με το βάρος του θύματος
Προσοχή στα μικρά παιδιά ,στους καρδιοπαθείς, στους αλλεργικούς .

 

Βάλια Κάλντα

Τριήμερες Προτάσεις

Προτάσεις για σχολεία

13o_pindos_trophy

ΕΟΤ

eot

Overland - Παρουσίαση

module_video

Overland Stone House

nea_grafeia_icon

Εντυπες εκδόσεις

Εντυπες εκδόσεις για το περιβάλλον

Εντυπες εκδόσεις για το περιβάλλον

Social Media

Δείτε φωτογραφίες από τις τελευταίες δραστηριότητες στο Facebook στο Tolis overland.

Στατιστικά - Επισκέψεις


Συνολικά:63556
Έχουμε 15 επισκέπτες συνδεδεμένους